Hoe werkt de distributie van FMCG producten?

Gepubliceerd op: 26-11-2021

Fast Moving Consumer Goods, dat is waar FMCG voor staat. Het zijn producten die bijna iedereen in het dagelijks leven gebruikt. Maar aan wat voor producten moet je nou denken bij dit concept en hoe werkt de FMCG distributie van producten? Dat bespreken we hieronder.

Wat is een FMCG product?

Fast Moving Consumer Goods zijn producten met een hoge verkoopsnelheid tegen een vaak lage prijs. Dit soort producten staat ook bekend als CPG´s (Consumer Packaged Goods). Voor dit type product moet je denken aan bepaalde kenmerken zoals dat een gemiddeld huishouden het frequent koopt, het kost weinig moeite en geld, het wordt snel geconsumeerd en heeft daarom vaak ook geen lange houdbaarheidsdatum. Voor de verkoper worden dit soort producten vaak gekenmerkt door bulk inkoop, omdat het snel wordt verkocht. De marge op dit soort producten is vaak laag. Goederen die vallen onder de categorie FMCG zijn vaak in de supermarkt te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen met een beperkte houdbaarheid, drinken, groente, fruit, snoep, cosmetica, toilet artikelen etc.

Hoe werkt de distributie van FMCG producten?

De vakkenvullers die je in de supermarkt zien zijn onderdeel van de distributie van FMCG producten. Omdat de omloopsnelheid van deze producten zo hoog is, moeten ze vaak bijgevuld worden. Supermarkten en andere winkels van FMCG producten worden verkocht worden gemiddeld meermaals per dag bevoorraad. Vanaf de producenten worden de goederen naar distributie centra gebracht. Het is bij zo’n distributie centrum vaak dag en nacht een komen en gaan van vrachtverkeer. Vanuit een centraal distributiecentrum worden de goederen die de winkel nodig heeft in de juiste vrachtwagen geladen. Het verschil tussen FMCG en niet FMCG producten zie je voornamelijk terug is de hoeveelheid en snelheid waarmee de producten verkocht worden. Zo hebben grotere supermarktketens vaak een slim voorraad systeem die precies bijhoudt hoeveel er van welk product geleverd moet worden. Dit uit zich in meerdere vrachtwagens die leveringen doen op een dag, denk bijvoorbeeld aan brood in de ochtend en een speciale levering voor gekoelde producten. Daarna zijn de producten klaar om op de juiste plek in de winkel gezet te worden, dit is het werk van de vakkenvullers.