Hoe kun je meer omzet uit je terras halen?

Gepubliceerd op: 24-09-2021

Het terras is voor veel restaurants en cafés een grote inkomstenbron. Zeker in de zomer doen horecabazen er alles aan om de winst uit het terras te maximaliseren. Toch is het niet voor iedereen duidelijk hoe je dit het beste kunt doen. Wij geven 3 tips om de omzet uit je terras een goede boost te geven.

Beperk de invloed van het weer

Er is niets zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Bovendien kun je geen invloed uitoefenen op het weer. Zorg er daarom voor dat je de invloed van het weer op jouw terras tot een minimum beperkt. Denk hierbij aan een horeca windscherm waarmee je gasten lekker uit de wind kunt laten zitten. Vaak zorgt het windje er namelijk voor dat het snel afkoelt op je terras. Echter is het uit de wind vaak nog prima vertoeven op een terras. Zonde als je omzet misloopt omdat er gasten last hebben van de wind. Er zijn diverse horeca windschermen die je kunt in- en uitklappen zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte op je terras. Zo hoef je de extra omzet niet weg te strepen tegen de verloren omzet van de mindere ruimte.

Speel in op het weer

Zoals je de (negatieve) invloeden van het weer juist wilt beperken, wil je juist wel inspelen op mogelijke positieve weersomstandigheden. Denk hierbij aan de geur van warme appeltaart en chocolademelk in de winter en plaatjes van ijs en koud bier in de zomer. Zodoende kun je bij langslopend publiek een latente behoefte manifest maken. Geuren en plaatjes prikkelen de hersenen namelijk een stuk meer dan een uitgeschreven menukaart. 

Kleed het terras aan

Een middag op het terras doorbrengen is een beleving. Het is dan ook de kunst om deze beleving te verkopen. Door je terras gezellig aan te kleden komt deze beleving van een dag op het terras zitten een stuk beter over op langslopend publiek. De kans dat ze dan op een leeg plekje gaan zitten is een stuk groter dan wanneer je terras geen uitstraling heeft. Zeker in de binnenstad heeft men over het algemeen voldoende keuze dus doorlopen en op zoek naar een nieuw terras is ook zo gedaan.